Hai sa vorbim despre Isadora!

Avem placerea de a va anunta spectacolul “Cand Isadora dansa“, care suprinde un fragment din viata controversatei Isadora Duncan, una din promotoarele dansului modern. Spectacolul are loc la Teatrul Odeon pe data de 8 si 9 februarie, de la ora 19. Regia, coregrafia si costumele spectacolului sunt semnate de catre Razvan Mazilu, decorurile de Mihai Pacurar. Din distributie fac parte Maia Morgenstern şi Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu, Jeanine Stavarache, Mircea Constantinescu, Vlad Logigan/Andrei Runcanu şi Monica Petrică.

Mai multe informatii despre spectacol puteti gasi aici.

Pentru a va duce in cunostinta de cauza la spectacol, am pregatit un articol despre  Isadora Duncan. Asadar…mai ca la scoala, mai ca la o cafea, sa discutam putin despre aceasta femeie faimoasa in lumea dansului si nu numai.

Considerata de multi creatoarea dansului modern, Isadora Duncan este asimilata de istoria dansului ca prima dansatoare care a aparut in picioarele goale (de fapt, prima care apare in paginile istoriei dansului in acest mod este Loie Fuller, insa putini stiu asta). Dincolo de intrigile si dramele din viata ei, faima numelui Isadorei Duncan vine din aportul pe care aceasta dansatoare indrazneata l-a avut la creearea si cristalizarea dansului contemporan ca arta. Isadora credea ca arta dansului si-a pierdut menirea, vedea in dans o arta sacra. A inceput sa creeze pornind de la aceasta idee, a trecut de barierele conventiei coregrafice din acea perioada, adoptand miscari libere si naturale,
inspirate de artele Greciei Antice, dansuri populare si sociale. Dorinta sa de a se integra in natura prin dans, a dat nastere imaginii unei femei dansand in tunica si picioarele goale, cu parul despletit in mijlocul naturii…un fel de nimfa, zana a padurii, Sanziana din mitologia noastra populara.


Isadora a redat dansului vitalitatea, pofta de viata si legatura stransa cu natura, caracteristici care se pierdusera in variatiile stricte ale baletelor ruse. Ca si tehnica de dans, folosita si astazi in dansul modern, dansatoarea si coregrafa folosea plexul solar si torsoul ca forte generatoare ale miscarii. Propunea atunci un dans, care sa curga din interior, natural si profund, un dans care sa investigheze adn-ul istoric si emotional al omului, o intoarcere la radacini, la ceea ce omul a vrut sa exprime prin dans atunci cand abia se inventau cuvintele. Dar ca sa intelegem mai bine cum aceasta femeie a ajuns sa fie asimilata ca precursoarea, sau chiar creatoarea dansului modern, trebuie sa aruncam o privire asupra modului in care si-a capatat acest renume. Am gasit un montaj  pe youtube care aduna cam toate informatiile foto si video despre Isadora, asa ca puteti arunca o privire.

            Nascuta in California in 1877, Isadora ajunge sa traiasca in Europa de Vest si Rusia de la 22 la 50 de ani. Aici, peste ocean, ea devine cunoscuta prin arta sa, ajungand in atentia publicului din New York abia spre sfarsitul vietii. In prima parte a vietii sale, Isadora a fost o adolescenta rebela, renuntand la scoala pe care o gasea plina de restrictii si constrangeri. Datorita situatiei financiare precare a familiei sale,  tanara Isadora isi incepe studiul sau in dans, predand cursuri de dans pentru copii in Oakland, alaturi de sora sa. In 1895, se integreaza in compania de teatru a lui Augustin Daly in New York, dar, dezamagita de forma de arta pe care o practica pleaca in Europa, in Londra si apoi in Paris, unde incepe sa devina cunoscuta publicului iubitor de dans. Isi deschide o scoala de dans la Paris, intr-un apartament. Respinge vehement baletul clasic, pe care-l considera “urat si impotriva naturii“, si isi ghideaza cursantii catre improvizatie, pornind de la emotiile umane. Devine atat de faimoasa prin ideile sale inovatoare, incat ajunge muza poetilor, sculptorilor, fotografilor si chiar creatorilor de bijuterii. Cu toate ca ajunge cunoscuta chiar si de publicul brazilian, Isadora uraste turneele, contractele, revistele, sau orice alta forma comerciala de a te face cunoscut, pentru ca asta o distrage de la misiunea sa: sa creeze frumosul si sa educe tinerii in acest sens. Ajunge sa fie mentorul a trei scoli, in care tinerele dansatoare se dezbracau de inhibitii si restrictii. In Germania, ia nastere unul dintre cele mai apreciate trupe de eleve ale sale, numite “Isadorables”. O alta scoala apare in Franta, intr-un castel in afara Parisului si o alta in Rusia, chiar in mijlocul revolutiei rusesti.

Isadora a fost o femeie care a schimbat, intr-o viata scurta, mentalitati neschimbate de secole. Mai mult decat un coregraf, Duncan a fost un pedagog, nu credea in spectacol, ci in exprimarea libera prin dans. Munca sa a fost continuata de Anna Duncan si Irma Duncan, doua din cele sase fiice adoptive. Lori Belilove este reprezentanta celei de-a treia generatii care duce mai departe studiul Isadorei. Lori pune bazele Fundatiei Isadora Duncan si a Companiei de Dans Isadora Duncan. Fundatia si compania ofereau in anii ’80 workshop-uri si master class-uri care indrumau dansatorii spre experimentarea puritatii, a atemporalitatii, a frazarii autentice si a muzicalitatii. Aceasta este mostenirea lasata de Isadora Duncan! In ziua de astazi exista o singura scoala care continua acest studiu al dansatoarei: IDII (Isadora Duncan International Institute), infiintata partial de Maria-Theresa, ultima dintre Isadorable, in 1977. Dupa moartea acesteia, institutul a fost preluat de Jeanne Bresciani. Multi dintre licentiatii acestui institut predau la ora actuala cursuri, bazate pe tehnica Isadorei Duncan.

Aveti aici o filmare cu Lori Belilove si Jeanne Bresciani:

Aici gasiti cateva fragmente din lucrarile Isadorei, asa cum au fost ele prezentate in cadrul companiei  Annei Duncan si Irmei Duncan:

                Dupa ce am discutat, mai ca la scoala :), despre importanta Isadorei in dans, haideti sa vedem de ce a ajuns Isadora la astfel de concluzii. Viata ei intima, intamplarile din viata ei, picanteriile care s-au speculat, dramele la care a fost supusa, toate fac parte din ceea ce a fost Isadora ca artist si ca om. Cateva dintre informatiile de mai jos sunt doar zvonuri, altele sunt intamplari triste din viata ei, depinde de voi sa decideti daca acestea conteaza sau nu pentru voi.

  • Parintii sai divorteaza dupa un fiasco financiar, cand Isadora este inca foarte tanara si tatal sau moare alaturi de a treia sotie si copilul lor in 1898 in urma scufundarii vaporului SS Mohegan.
  • In 1913, sculptorul Antoine Bourdelle ii sculpteaza portretul Isadorei in basorelief la intrarea in “Théâtre des Champs-Élysées “.
  • Scriitorul si jurnalistul Paulo Barreto, cunoscut ca João do Rio, sustine ca a vazut-o dansand goala in padurea Tijuca in fata celei mai faimoase cascade din Rio.
  • A fost bisexuala si adepta a comunismului.
  • A avut doi copii, din doua casnicii diferite, amandoi au murit intr-un accident de masina tragic: dupa o cina in oras alaturi de Isadora, copii pleaca impreuna cu bona si un sofer spre casa, soferul incearca sa evite o alta masina si masina se rostogoleste pe bulevardul Bourdon si cade in rau, copii si bona murind innecati.
  • Devastata de moartea copiilor, pleaca sa se recupereze in Corfu, alaturi de familie, pentru ca mai apoi sa petreaca cateva saptamani in Viareggio, alaturi de actrita lesbiana Eleonora Duse, zvonindu-se ca cele doua ar fi avut o relatie intima.
  • In autobiografia sa, Isadora povesteste ca a implorat un strain italian (sculptorul Romano Romanelli) sa intretina relatii sexuale cu ea, din disperare, pentru a avea un nou copil. Isadora chiar a dat nastere unui baiat, care  a murit la cateva ore de la nastere.
  • S-a casatorit cu poetul rus Sergei Yesenin, cu 18 ani mai tanar decat ea. Din cauza alcoolismului si a violentei tanarului rus, Isadora il paraseste dupa un an.  Acesta ajunge pana la urma intr-o institutie de boli mintale. Iesit din spital,  se sinucide la varsta de 30 de ani.
  • A avut o relatie intima cu poeta Mercedes de Acosta.
  • In 1927, moare strangulată cu propria esarfa in timpul unui accident de masina.

Am gasit un documentar despre viata si activitatea Isadorei, asa ca, daca aveti putin timp intr-o zi asa friguroasa de iarna, va recomandam sa intrati putin in atmosfera primavarateca a Isadorei, plina de natura si corpuri imbracate in materiale vaporoase.

Si nu uitati ca va asteptam la curs duminica! 🙂

Simona Deaconescu si Vlad Merariu

 

Published by Dans Contemporan

CURSURI DE DANS CONTEMPORAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: