ATELIER DANCE FILM: coregrafie și cinematografie

Atelierul propune participanților explorarea bazelor teoretice și practice ale filmului experimental de dans, un gen care mai poartă numele de: cine-dans, video dans, dans pentru cameră, screendance. În timpul atelierului vom deprinde cunoștințe de bază despre crearea unei coregrafii pentru cameră, precum și noțiuni specific cinematografice (încadraturi, unghiulații, mișcări de aparat, lumină, editare etc), prezentate aplicat pe filmarea unui material de dans. Cursanții vor învăța să realizeze un decupaj, să-și planifice o filmare și să mânuiască o cameră de filmat și aparatura de înregistrare sunet. Toate aceste exerciții vor fi explorate în laborator, astfel încat orice noțiune teoretică să poată fi exersată practic. În timpul atelierului participanții vor fi încurajați să creeze o coregrafie nouă pentru film sau să adapteze o coregrafie pe care au realizat-o deja. Cei care nu au experiență în zona dansului vor putea alege să filmeze și să regizeze un material de mișcare creat de colegii lor. Cursanții vor lucra în grupuri cu scopul de a realiza un dance-film de un minut secvență cadru la sfârșitul atelierului.

În cinematografie un film secvență cadru presupune realizarea filmului dintr-un singur cadru, fără a opri aparatul și fără a interveni prin tăierea materialului ulterior. Acest lucru presupune ca artistul care îl regizeaza să-și realizeze un plan foarte clar al modalității de filmare (unghiulație, încadraturi și mișcări de aparat) singura intervenție permisă la editare fiind realizarea coloanei sonore, fie prin adăugare de muzică sau sunete în post-producție, fie prin captarea sunetului în priză directă, la locația de filmare.

Procesul de realizare al filmului va fi discutat și aplicat în timpul cursurilor de la WASP, iar filmarea va avea loc în exterior. Participanții vor lucra în grupuri organizate de la primele sesiuni de curs, astfel încât fiecare cursant să aibă posibilitatea de a filma, de a fi filmat sau de a le face pe amândouă, în funcție de disponibilitatea fiecăruia. La sfârșitul modulului fiecare participant va prezenta un film în regia proprie sau în colaborare cu un alt coleg. Numărul maxim de co-creatori ai unui film este trei. Încurajăm colaborări interdisciplinare între performeri, cineaști și compozitori.

Organizatorii pun la dispoziția cursanților aparatura necesară desfășurării cursurilor și prezentărilor finale (cameră de filmat, aparatură de înregistrare sunet, lumini, aparate de video proiecție, computer și soft destinat editării materialelor) precum și accesul la mediatecă. Cursanții pot aduce la cursuri materiale și aparatură proprie. Coordonatorul atelierului va invita pe parcursul sesiunilor de curs specialiști din domeniu care să ajute la dezvoltarea abilităților teoretice și practice ale cursanților.

BIBLIOGRAFIE:

• Envisioning Dance on Film and Video – Judy Mitoma, Elizabeth Zimmer, Dale Ann Stieber
• Making Video Dance: A Step-by-Step Guide to Creating Dance for the Screen – Katrina McPherson
• Screendance: Inscribing the Ephemeral Image – Douglas Rosenberg
• Dancefilm: Choreography and the Moving Image – Erin Brannigan
• Broken Screen: Expanding The Image, Breaking The Narrative – Doug Aitken, Noel Daniel
• Maya Deren: Incomplete Control (Film and Culture Series) – Sarah Keller
• A History of Experimental Film and Video – A.L. Rees
• Experimental Filmmaking: Break the Machine – Kathryn Ramey
• Avant-Garde Film: Forms, Themes and Passions (Short Cuts) – Michael O’Pray
• 100 Ideas that Changed Film – David Parkinson
• Telling Time: Essays of a Visionary Filmmaker – Stan Brakhage
• Moviemakers’ Master Class: Private Lessons from the World’s Foremost Directors – Laurent Tirard
• Films of Yvonne Rainer (Theories of Representation and Difference) – Yvonne Rainer

Organizatorii pun la dispozitia cursantilor cărțile din lista de mai sus în format tipărit, în limba engleză. Pe lângă bibliografia de mai sus, WASP-Working Art Space and Production oferă participanților spre vizionare filme de dans care au făcut istorie, precum și alte lucrări contemporane prezente în festivaluri de film din Europa și SUA. O parte dintre filme vor fi proiectate și discutate în zilele de luni 9 și 16 martie de la ora 19:00. Cursanții vor primi o listă de filme disponibile în WASP Media Lab.

Informații utile:

Taxa de participare: 450 RON
Taxa de participare pentru studenți: 300 RON
Plata se face in prima zi de curs. 
Este posibilă și achitarea taxei în două tranșe: 50% în ziua primului curs, 50% în ziua a 4-a de curs.

Programul laboratorului:
• sâmbătă: 14 martie | 15:00 – 17:00; 21, 28 martie, 4 aprilie | 15:00 – 19:00
• miercuri: 18, 25 martie, 1, 8 aprilie | 18:00 – 22:00

Program activități speciale:
• luni 23, 30 martie: vizionare și discutare filme de dans | 19:00 – 21:00
• 5 aprilie: filmări în exterior | 8:00 – 20:00
• 6, 7 aprilie – selectarea materialului brut și editarea filmelor la WASP (program flexibil 10:00 – 18:00)
• joi 9 aprilie: PREZENTARE PUBLICĂ | 19:00 – 20:00

Cine poate participa?

Cursul este deschis pentru persoanele autodidacte, fără studii de specialitate, dar care vor să experimenteze sau să se specializeze printr-un sistem alternativ de formare profesională. Atelierele sunt adresate performerilor și creatorilor din zona artei performative (dans, teatru, păpuși, performance etc.), a artei vizuale și a muzicii, deopotrivă studenților și artiștilor emergenți.

Înscrieri: contact@waspmagazine.com cu subiectul INSCRIERE DANCE FILM . 

Termen limită: 11 Martie 2015

Locație: WASP-Working Art Space and Production (Str. Ion Minulescu 67-93, în incite Flaros)

https://vimeo.com/85822067http://

Silent Places

film realizat de Simona Deaconescu

Participări festivaluri:  Loikka Dance Film Festival (Helsinki, FIN), The European Film Festival (București, RO), International Screendance Festival (Durham, North Carolina, SUA), Sans Souci Festival of Dance Cinema (Boulder, Colorado, SUA), Ammutinamenti Film Festival (Ravenna, IT), POOL – Internationale TanzFilmPlattform (Berlin, DE), San Francisco Dance Film Festival (San Francisco, SUA), The European Film Festival (București, RO), International Experimental Film Festival (București, RO), Leeds International Film Festival (Leeds, UK), FEMCINE 5 (Santiago, CHILE), Greensboro Dance Festival (Greensboro, USA)

Mai multe informații:

http://waspmagazine.com/atelier-dance-film/

http://tangajdance.com

 

Published by Simona Deaconescu

Choreographer and Film Director with interest in contemporary art.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: